Despre puterea fiscului de imixtiune în interpretarea clauzelor contractuale (rezumat)

Autori: Prof.univ.dr. Radu Bufan și asist.cercet.dr. Natalia Șvidchi

Este unanim acceptat în doctrina fiscală romana interbelica dar și in  doctrina straina contemporana ca fiscul este un terț față de contractele incheiate de contribuabili, ceea ce face ca acestea sa nu-i fie opozabile.

Totuși, in practica, aceasta poziție de tert a ANAF conduce in multe cazuri  la consecințe care contravin exigentelor principiilor elaborate de CJUE, spre exemplu principiul securitati juridice si principiul  protecției increderii legitime.

In acest context, se pune in mod firesc întrebarea pana unde se poate amesteca fiscul in relațiile  contractuale ale contribuabilului.

Lucrarea noastră încearcă să răspunda acestei intrebari, examinand pozițiile exprimate  in practica, plecand de la  partile contractului (inclusiv furnizorii din amonte), prețul contractului,documentele “justificative” prevazute in contract, etc si pana la situația juridica a partilor contractante in caz de   litigii,toate aceste clauze putand fi reinterpretate de asa maniera incat sa conducă la efecte fiscale neprevăzute si greu de suportat de catre contribuabilul supus inspectiei.